Нові вимоги до роботи за комп'ютером наближені до євростандартів

З 18 травня діють нові вимоги до роботи за комп'ютером.

Проект розроблявся з метою імплементації положень Директиви 90/270 / ЄЕС про мінімальні вимоги безпеки і здоров'я при роботі з екранними пристроями.
Встановлено мінімальні вимоги до безпеки здоров'я працівників при роботі з екранними пристроями.

Вимоги з безпеки і захисту здоров'я працівників при такій роботі затверджені наказом Мінсоцполітики від 14 лютого 2018 року № 207.

Наказ був зареєстрований в Мін'юсті 25 квітня і набуде чинності з дня офіційного опублікування. Ці вимоги поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності, організаційно-правової форми та видів діяльності. У той же час вони не стосуються комп'ютерних класів (кабінетів, аудиторій тощо) навчальних закладів та робочих місць співробітників, що займаються обслуговуванням, ремонтом і налагодженням екранних пристроїв.

  • Встановлено обов'язок роботодавця проінформувати працівників під розписку про умови праці та наявність на їх робочих місцях небезпечних і шкідливих виробничих факторів (фізичних, хімічних, біологічних, психофізіологічних), які виникають при роботі з екранними пристроями і ще не усунуто, а також про можливі наслідки їх впливу на здоров'я.
  • Роботодавець за свій рахунок забезпечує проведення медецинские оглядів працівників і при необхідності - виконання відповідних оздоровчих заходів.
  • Робочі місця повинні бути спроектовані так і бути розраховані таким чином, щоб працівники мали простір для зміни робочого положення і рухів. Всі елементи робочого місця та їх розташування повинні відповідати ергономічним, антропологічним, психофізіологічних вимогам, а також характером виконуваних робіт.
  • Освітлення повинне створювати відповідний контраст між екраном і навколишнім середовищем (з урахуванням виду роботи) і відповідати вимогам ДСанПіН 3.3.2.007-98.
  • Мікроклімат виробничих приміщень повинен підтримуватися на постійному рівні і відповідати вимогам санітарних норм ДСН 3.3.6.042-99.
  • Робочий стіл або робоча поверхня повинні бути достатнього розміру і мати низьку відбивну здатність, допускати гнучкість при розміщенні екрану, клавіатури, документів і відповідного обладнання.
  • Робоче крісло повинно бути стійким і дозволяти працівнику легко рухатися і займати зручне положення. Сидіння має регулюватися по висоті, спинка сидіння - як по висоті, так і по нахилу. Слід передбачати підніжку для тих, кому це необхідно для зручності.
  • Щодня перед початком роботи необхідно очищати екранні пристрої від пилу і інших забруднень.
  • Не допускається робота з екранними пристроями, в яких під час роботи з'являються нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на екрані і інші несправності.
  • Також встановлено мінімальні вимоги безпеки до екранних пристроїв.

Що буде за невиконання вимог?
Цей Наказ є підзаконним актом з охорони праці. Тому порушення вимог є порушенням законодавства про охорону праці. За це і за невиконання приписів роботодавці залучаються до сплати штрафу в порядку, встановленому законом.
Максимальний розмір штрафу відповідно до статті 43 Закону «Про охорону праці» не може перевищувати 5% середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік.
Залучення до відповідальності посадових осіб і працівників за порушення законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці здійснюється відповідно до КпАП.
Також за статтею 44 Закону «Про охорону праці» за порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності.

Джерело ЮРЛІГА